Ski Elektriske Installasjon as
Dynamitveien 14C
1400 Ski
Man-Fre: 08:00 - 15:30
64 86 05 50
Send oss en forespørsel

LED Teknologi

Bruk av LED belysning gir en energibesparelse på over 80 prosent sammenlignet med en glødelampe og en levetid på over 20 000 timer.

– I vanlige lyskilder med glass, glødetråd og fyllgass går 95 prosent av energiforbruket til varme og kun 4-5 prosent til synlig lys, sier produkt- og markedssjef Morten Seipäjärvi i Philips Norge AS.

– Myndighetene bør pålegge forbrukerne å kvitte seg med den gamle og miljøfiendtlige glødelampa og erstatte den med moderne ­teknologi som LED belysning, nye energibesparende halogenvarianter og sparepærer. En lysdiode gir tilstrekkelig lys og inneholder verken kobber eller kvikksølv, Det gjør den svært miljøvennlig sammenlignet med tradisjonelle lyskilder. Lysdioder avgir heller ikke UV-stråling eller IR og egner seg derfor godt til belysning av produkter som ikke skal UV utsettes sier Seipäjärvi. Han legger til at Philips driver et utstrakt forsknings- og utviklingssamarbeid med sine partnere på dette ­området. – I tillegg har vi en forskningsavdeling i vårt heleide
datterselskap Lumileds som er lokalisert i Silicon Valley.

Anvendelse

LED har i mange år vært vanlig som farget effektbelysning i barer, restauranter og som rombelysning i en del hoteller og andre ­offentlige bygg. Dessuten er LED som veibelysning et vekstområde. Flere tror at lyskilden om kort tid vil bli vanlig i private hjem. Utfordringen har vært at det hvite lyset har hatt et for sterkt blåfarget skjær. Nå finnes det gulfarget LED som gir et lys tilnærmet en vanlig pære. Opprinnelig ble lysdioden benyttet som indikator på forskjellig type utstyr og kretskort for å vise at spenningen sto på. De siste årene har det, etter stor forskningsinnsats, blitt produsert dioder som kan benyttes i belysningsløsninger. Det finnes ikke noen standard for LED. Resultatet er at forskningen og utviklingen har gått i flere retninger med fremstilling av mange forskjellige produkttyper. I dag benyttes LED i alt fra lommelykter til avanserte belysningsprodukter for både innendørs og utendørs bruk.
Strategiske oppkjøp
– Phillips kjøpte tidligere i år selskapet TIR Systems i Canada. De leverer avanserte fargeskiftsløsninger. I tillegg har vi kjøpt Color Kinetics, som skal levere belysningsløsninger til toppen av Empire State Building i USA. Selskapet har spesialisert seg på fasade- og tunnelbelysning, sier Seipäjärvi.

FoU

– Philips bruker 8 prosent av overskuddet til FoU på belysningsløsninger. Vi har utviklet LED belysningsløsninger for forbrukermarkedet. Det er nå mulig å bytte ut sine gamle lyskilder med LED og oppnå en reduksjon i energiforbruket.

Prismessig akseptabelt

LED belysning nærmer seg prisnivået til sparepærer. En LED pære leveres med stor eller liten sokkel og har en levetid på over 20 000 timer. – Hos en forbruker vil en slik pære vare 8-10 år og ha et strømforbruk på kun 1W, sier Seipäjärvi, som har registrert en økning i salg av LED produkter det siste året. Belysningsarmaturer basert på LED teknologi er lansert i år, og vil øke anvendelsesmulighetene. LED har stor oppmerksomhet i markedet men det er et fåtall som bruker teknologien fullt ut. Vi har nå lansert våre plug and play produkter. De vil gjøre det enklere for forbrukeren ved utskiftinger.

Økt effektivitet på lysdioder

Daglig leder Espen Johansen i Ledtech AS i Bergen sier utviklingen på LED har de siste årene bidratt til å øke effektiviteten på lysdiodene til 60-70 lumen/Watt. – Vi har testresultater som viser at det er mulig å komme opp i 130 lumen/Watt. Dette øker anvendelsesmulighetene for LED som belysning, påpeker han.

Høy kompetanse

Ledtech AS har spesialisert seg på LED. – Vi har bl.a. lansert en ny spotpære, som kan erstatte dagens 20W-35W halogenspot. Vår pære trekker kun 7 watt og har en belysningstid på minimum 50 000 timer. I tillegg arbeider vi med egenutviklede armaturer for kontor- og butikkbelysning. Vi ser også på LED til vei og tunnel­belysning, sier Johansen.

Kommersialiserer LED

Lysstyrken i LED gjør at teknologien kan erstatte tradisjonell innendørs belysning. ? Vi er i gang med å kommersialisere produktene i Norge. I løpet av de nærmeste årene vil LED overta for mange av dagens lysprodukter. Hvis anskaffelses- og driftskostnadene sees i sammenheng, er LED belysning allerede nå konkurransedyktig i forhold til dagens tradisjonelle belysningsløsninger, mener Johansen. – Vi har lansert produktene men må øke markedsinnsatsen for å gjøre forbrukerne bedre kjent med fordelene teknologien gir.

Utvikler lite varme

Ledtech har i flere av sine armaturer gått bort fra high-power-dioder og bruker i stedet low-powerdioder, – Diodene er utviklet i samarbeid med Sør Kinas største diodeprodusent Hongli og en koreansk fosforprodusent. Fargegjengivelsene og temperaturen er spesifisert i henhold til europeiske krav. Fargegjengivelsen (Ra-verdien) ligger på 85 og fargetemperaturen kan velges fra 2 000 til 10 000 kelvin. Fordelen med bruk av low-powerdioder er at diodene ikke kjøres hardt og dermed ikke avgir varme. Her brukes energien til å gi lys., sier Johansen.

Store fremtidsutsikter

LED teknologien har store fremtidsutsikter. Den er energibesparende og tilfredsstiller EU-direktivene på dette området. Nedslagsfeltet for våre LED produkter er hele Norge. – En av våre viktigste oppgaver er å gjøre installatørene bedre kjent med anvendelsesmulighetene.  Vi har etablert et samarbeid med Otra Norge for salg av produktene over hele Norge, avslutter Johansen.


LED-armatur med lavt effektforbruk

Ledtech A/S i Odense i Danmark har utviklet et nytt LED-armatur som har et effektforbruk på 3.9 W/m2. Det leverer tilstrekkelig med lys for bruk i kontorer.
Armaturen inneholder 882 små dioder og er installert på et 75 m2 kontor hos en kunde i Aalborg. Den erstatter et lysrørsanlegg med 15 armaturer på 2×36 W lysstoffrør. Det gamle anlegget hadde en effekt på 1200 Watt. Med LED kreves det 292 Watt for å opplyse samme areal. Det gir en energi­besparelse på over 75 prosent.

Rask utvikling

Produsentene har arbeidet aktivt med å øke effektiviteten i lysdiodene. Hvite lysdioder har nå en effekt på mer enn 60-70 lumen/Watt. For fire år siden var de beste på ca. 25
lumen/Watt. Utviklingen vil trolig gå mot 100 lumen/Watt. – Vi nærmer oss dermed nivået på både kompakt lysstoffrør og sparepærer. Bruk av dioder til belysning krever
betraktelig mindre energi. Det er gjort mye på å forbedre fargegjengivelsen. Utviklingen er kommet så langt at de beste lysdiodene har en Ra-verdi som er på nivå eller høyere enn lysstoffrør.

Fordobling av effekten

LED-teknologi gir designere stor frihet når de utarbeider løsninger. Med de nye og kraftige diodene gir det nye lysopplevelser og store energibesparelser. Diodene kan benyttes til skole- og kontor­belysning og vil medføre halvering av energiforbruket i forhold til dagens tekno­logi. En lysdiode har en levetid på over 20 000 timer. Opprettholdes utviklingstakten kan det bety en fordobling av effekten.

Kilde: http://www.sinusmagasinet.no